Příběh úspěchu: vinařství

Jemná hroznová šťáva díky studenému kvašení

Vyrobit dokonalé víno je umění. Svým sortimentem pomáhá JUMO vinařům. Výsledek: Větší prodeje pro našeho partnera a několik dalších ocenění. Gratulujeme!

Úloha

Řízení kvašení při výrobě vín se v posledních letech stalo horkým tématem. Čím lépe lze teplotu v tancích udržovat v optimálním rozmezí, tím je víno kvalitnější. To je zvláště nutné bezprostředně po uskladnění hroznového moštu v tancích, protože kvašením vzniká tolik tepla, že je nutné dodatečné chlazení.

Speciální metodou je tzv. studená fermentace. Teploty musí být konstantní mezi 15 a 20 °C, aby mohly fungovat speciální kmeny kvasinek. Výsledkem jsou mimořádně svěží, čistá a nekomplikovaná vína.


Optimální podmínky pro vynikající víno – od révy až po lahev

Řešení

V rámci řešení, které společnost Hüttenhein Anlagenbau zavedla pro vinařství, jsou nádrže chlazeny v různých zónách pomocí manžet. Tímto způsobem lze dosáhnout téměř jakkoli nízké požadované teploty.

Projektová fáze, která byla realizována, zahrnovala 70 tanků v různých skladech. Společnost Hüttenhein Anlagenbau použila jako centrální ovládací prvek modulární měřicí, regulační a automatizační systém JUMO mTRON T. Ten vyhodnocuje data z teplotních snímačů připojených ke každému tanku a reguluje teplotu. Navíc je monitorován tlak v celém chladicím systému. Důležité skutečné hodnoty jsou zaznamenávány pomocí registrační funkce. Centrální jednotka je umístěna v rozvaděči, který je umístěn v kontejneru mimo sklad.

Tanky vinařství Welter

Jeden ze zásobníků s regulací teploty pomocí systému JUMO mTRON T.

Situace při instalaci JUMO mTRON T

Situace při instalaci JUMO mTRON T

Výsledek projektu

Společnost JUMO nejen dodává jednotlivé komponenty, ale také jako poskytovatel služeb podporuje celý projekt od koncepční formulace až po spuštění na místě. Kromě toho JUMO převzalo komplexní inženýrské služby.